pátek 30. října 2015

Albus Brumbál

   Albus Brumbál je literární postava J.K. Rowling ze světa Harryho Pottra. Vystupuje ve všech sedmi dílech jako ředitel školy v Bradavicích. ( s několika výjimkami kdy je ze své funkce odvolán)

   Kým jiným můžeme začít Sérii Knižní hrdinové Harry Potter, než samotným Brumbálem? Mnozí ho považují za nejlepšího kouzelníka všech dob. I přesto se nikdy nestal Ministrem kouzel. Byl ředitelem Bradavické školy čar a kouzel, Největší Divotvorce Starostolce a držitel 1. třídy Merlinova řádu. V tomhle článku mu budeme říkat APWBB, protože jeho celé jméno zní Albus Percival Wulfric Brian Brumbál.


Životopis- 

   APWBB se narodil v roce 1881, jako nejstarší syn Pecivala Brumbála a Kendry B. Měl bratra Aberfortha a sestru Arianu. Jeho otec byl odpůrcem mudlů. Za jejich napadení byl zavřen do Azkabanu, kde i zemřel. 

 „Brzy bude třeba volit mezi tím, co je správné a co je snadné.“

   APWBB byl skvělým studentem. Do Bradavic nastoupil v roce 1892, a byl členem Nebelvírské koleje. Jeho nejoblíbenějším předmětem bylo Přeměňování. V 17 se setkal s člověkem, který byl v umění Magie stejně dobrý jako on. Setkal se s Gallertem Grindelwaldem.

 "Nelituj mrtvé, Harry. Lituj živé, a především lituj ty, kdo žijí bez lásky..."

   Grindelwald s APWBB se spřátelili. Oba je zajímali bájné Relikvie smrti. Chtěli je získat a s jejich pomocí vládnout světu Mudlů. APWBB si však uvědomil že Gindelwaldovi plány jsou spojené s zlem a černou magií. Při hádce mezi Grindelwaldem a APWBB se APWBBova sestra postavila mezi ně a naneštěstí jí zasáhla smrtelná kletba. Aberfort, mladší bratr APWBBa, se na svého bratra velmi rozčílil. Grindelwald  později vytvořil armádu a pokoušel se splnit svůj plán. APWBB se s ním utkal v největším souboji svojí doby. Zde získal bezovou hůlku. 

 „Budeme se s tím smutným faktem muset nějak vyrovnat … a se svým žalem se poprat.“


   APWBB nastoupil do Bradavic, jako učitel Přeměňování a  později se stal ředitelem Nebelvírské koleje. Zde se setkal s Tomem Raddlem. Nebyl z něho nadšený, a pozoroval na něm sklony k násilí. V 50. letech se stal ředitelem. Založil Fenixův řád, který bojoval proti Tomu Raddlovi, nejhroznějšímu kouzelníkovi všech dob. Tehdy známého jako Lord Voldemort. Po příchodu Harry Pottra do školy, si ho velmi oblíbil. V 6. ročníku mu svěřil tajemství Voldemorta a pokusil se zničit některé z jeho viteálů. Zabit byl Severusem Snapem v roce 1997, když se s Harrym Pottrem vracel z výpravy za viteálem. 

„ Lhostejnost a nezájem často způsobí mnohem větší škody než otevřený odpor..“ 


   APWBB se jako většina postav v knížkách HP vyvíjel. Ze začátku jsem ho mohli vnímat jako velmi mírumilovného starého dědečka, který obětoval celý život škole. V posledním díle se však dozvíme o jeho druhé, temné stránce. Udělal jednu chybu, které potom litoval celý život. Tenhle "děda" však měl spoustu dalších tajemství. Pro mě bylo velmi příjemné když své tajemství čtenáři odhalil, ať už v pátém nebo sedmém díle.

„ Nestačí pouze prodlévat ve snách a zapomenout žít.“ 


   APWBB si ve filmovém zpracování zahráli dva herci. V 1- 2 díle ho hrál Richard Harris, který ve 72 letech zemřel. Potom ho nahradil Michal Gambon. Já jsem si více oblíbila MG. Hlavně v šestém díle filmu. Nedokážu si představit jak by R. Harris mohl bojovat v pátém díle proti vy víte komu. 

,,Štěstí lze nalézt i v té nejtemnější době,pokud nezapomeneme že je světlo." 

Zajímavosti-

   APWBB by v zrcadle z Erisedu, vyděl celou svoji rodinu spolu.


   Původ jeho jména Albus- latinsky bílý, Percival- po otci, Wulfric- vlčí síla, nebo vlčí panovník ( poustevník, známý proroctvími a zázraky) Dumbledore ( Brumbál) – Anglicky čmelák 


  APWBB byl gay.


  APWBB má velmi rád mudlovské sladkosti. Často podle nich dával hesla do své pracovny.



Zhodnocení postavy-

   APWBBho naprosto miluji. Jeho jemný humor a smysl říct věci v ten pravý okamžik. A ty citáty. V tomto článku jich není napsána ani polovina. 
Na APWBB může mít každý jiný názor, ale stále je to člověk, který kouzelnický svět ochraňoval před zlem. Rowlingová v něm naprosto vystihla komplikovanost lidských osob.


 Při vytvářní tohoto článku jsem čerpala z- Harry Potter a (1-7), Lexikon, neutorizovaný průvodce světem Harryho Pottra, Filmová kouzla Harry Potter a internetovou stránkou cs.harrypotter.wikia.com.

Žádné komentáře:

Okomentovat