pondělí 2. listopadu 2015

Fangirl

Název originálu- Fangirl
Autor- Rainbow Rowell
Žánr- Dívčí romány, Young- adult
Počet stran- 456 
Rok vydání- 2015
Nakladatelství- Yoli
Anotace-
   Ačkoli jsou až na fyzickou podobu každá úplně jiná, Cath odjakživa sdílela se svým dvojčetem Wren všechno: oblečení, trápení s rodiči i vášeň pro knížky o mladém kouzelníkovi Simonu Snowovi. Jenomže teď obě nastupují na vysokou školu a Wren poprvé nechala Cath na holičkách – nechce s ní bydlet na koleji. Potíž je v tom, že Cath na rozdíl od sestry není právě společensky zdatná. Jejím přirozeným prostředím je internet, kde se nemusí nikomu dívat z očí do očí a kde tisíce fanoušků nadšeně čtou její povídky ze světa Simona Snowa. A to je svět na hony vzdálený bludišti školních budov, v němž číhají nástrahy v podobě všech možných fobií, děsivých spolubydlících s neodbytnými kamarády a profesorek tvůrčího psaní, které o fanfikcích nechtějí ani slyšet. Co ale Cath zbývá než zachovat klid a nedat se?

Recenze- 
   Cath se poprvé v životě ocitá sama. Přichází na vysokou školu a její dvojče Wern s ní nechce bydlet na koleji. Cath  tedy musí bydlet s bláznivou Reagan. 

   Cath se musí vypořádat s novým prostředím, učiteli a tím otravným kamarádem Reagan, Levim. Jedinou stálou věcí v jejím životě je Simon Snow. Hlavní hrdina kouzelnické série, o kterém Cath píše fanfikce. Nepíše jen tak ledajaké fanfikce, ale fanfikce, které čtou tisíce čtenářů denně.

   Fangirl mě naprosto dostala. Patří mezi ty knihy, do kterých se začtete a potom se podívat na hodiny a zjistíte že je o pět hodin později. Na konci jsme si říkala, že by bylo super, kdyby knížka byla delší.

   Pokud jste četli Eleanor a Park, poznáte styl psaní Rainbow Rowell. Je vtipný a čtivý. Kniha si pomalu plyne svým vlastním tempem. Velké zvraty v minutě nečekejte. Celá kniha je postavená na postavách. Pokud se vám líbí postavy, líbí se vám příběh. A mě postavy naprosto pohltili a nejvíce Levi.

   Hlavní hrdinka byla jedinečná. Společensky nemožná, psychicky labilní ( no to je trochu silné slovo) a potrhlá. Některé její vlastnosti jsou až přehnané. Například to, že si ani nezašla do jídelny na jídlo, protože nemá ráda cizí prostředí nebo to že věčně bečela i když nemusela. Ale jinak je to pravá fangirl.

   Zato Leviho a jeho milión úsměvů jsem si okamžitě oblíbila. Nejen hlavní postavy, ale i  vedlejší postavy jsou propracované. Příběh Cathiny matky a otce, sestry. Všechny jsou něčím zajímavé.


  

   Na začátku každé kapitoly je úryvek z knihy Simona Snowa nebo Cathini fanfikece. Nedávno v USA vyšla kniha kniha od Rainbow Rowell, Carry on. Je to právě ta fanfikce, kterou Cath píše. Určitě by jsem si jí chtěla přečíst a přemýšlím nad tím, že si jí objednám.

   Vztah Cath a Leviho je komplikovaný, ale vůbec ne ohraný. Klasická romance to není, protože Cath není obyčejná dívka. Má strach z komunikace a k Levimu si dlouho hledá cestu. 

   Eleanor a Park se mi nelíbilo. A hlavně konec knihy, který byl prostě divný. Chápu, že na i tuhle knihu může mít každý jiný názor. Pokud hledáte akci, nečtěte to, ale pokud chcete zajímavý a neohraný příběh, sáhněte po Fangirl.

Závěr-
   Knihu jsem si prostě zamilovala. Je to jedinečná kniha s nádherným příběhem. 4 a půl hvězdičky

Žádné komentáře:

Okomentovat